B. Amsterdam 10 jaar.

Al 10 jaar lang zorgen we ervoor dat iedereen die de B. panden binnenkomt naar buiten gaat met nieuwe connecties, energie en inspiratie. Of oude bekenden. Of een nieuw business idee. 
Maar hoe is dit zo ontstaan?

B. Amsterdam.

Het is 2014. In de Riekerpolder in Amsterdam staat de oude typemachinefabriek van IBM al meer dan 10 jaar leeg. De aangrenzende logistieke hallen worden dan nog door PostNL gebruikt als sorteercentrum. Het pand heeft potentie, maar het zijn veel vierkante meters op een minder aantrekkelijke plek in de stad. Dan ontstaat er een idee.

Geïnspireerd door ontwikkelingen en innovatie in vastgoed in Amerika en Berlijn ontstaat het concept voor B. Amsterdam. Niet op de traditionele wijze kantoren en werkplekken verhuren, maar met als uitgangspunten flexibiliteit, snelle (door)groei en vooral het bouwen van een community. Een eigen ecosysteem. Vanuit de kernwaarden connectie, authenticiteit, plezier en dynamiek.

Een community van ondernemers en talent. Van startups, scale-ups en corporate innovators. Van zzp-ers die graag met anderen samenwerken. Wij bewaken de juiste mix aan huurders. Een omgeving waar veel ruimte is om samen te komen. Elkaar te ontmoeten en te inspireren. Waar innovatie en (talent)ontwikkeling belangrijk zijn. Waar verschillende functies samenkomen. Ondernemen, werken, ontmoeten, feesten, eten en sporten. Een stad in een gebouw.

maar waar staat die B. voor?

B. Amsterdam was een van de eerste cowork-concepten in Nederland. Een placemaker voor de Riekerpolder als aantrekkelijke plek om een bedrijf te vestigen.

De B. verwijst naar de bij of een bijenkorf, die wereldwijd als een indicator van ons ecosysteem wordt gezien. Als het slecht gaat met de bij, dan gaat het slecht met ons leefmilieu. Niet geheel toevallig was de B in het logo van IBM, de oorspronkelijke eigenaar van het pand, ook een bij. Dit logo was nog zichtbaar op het pand.

De B. staat voor ‘plan B’ in plaats van ‘plan A’; dingen anders doen dan gebruikelijk. De B. kan ook voor ‘business’ of ‘building’ staan. Het maakt ons niet zoveel uit welke uitleg er wordt gekozen. B. Amsterdam is inmiddels een begrip en dient vaak (ook internationaal) als voorbeeld voor het bouwen van een succesvolle community. En daar zijn wij trots op.

Wij verhuren geen stenen, maar wij vullen ruimtes met mensen en energie. Mensen die innoveren, die bouwen aan de toekomst. Onze missie is dan ook ‘connecting the minds that build our future’.

de B. panden.

Na de start in 2014 is in 2016 het tweede pand (B.2) en in 2017 (B.3) het derde pand toegevoegd aan het B. concept. In totaal bestaat B. nu uit 40.000 m2 voor kantoren, werkplekken en events en 24.000 m2 smart city hub, waar plek is voor logistieke partijen en bijvoorbeeld urban farming.

Onze inmiddels meer dan 250 verschillende huurders noemen wij members, omdat we meer bieden dan alleen een plek om te werken. Er zijn veel lounges en gemeenschappelijke ruimtes waar je andere members tegen het lijf loopt of nieuwe mensen leert kennen.

Ieder pand is uniek en zorgt voor een andere energie met een andere historie. Een industrieel pand van meer dan 50 jaar oud, een mislukt project van 10 jaar oud waar we nieuwe energie in hebben gestoken en het derde pand, met invloeden uit Japan en de mode-industrie. 

wat B. members zeggen.

Zo nu en dan ontvangen we complimenten van onze members. En die laten we maar al te graag zien. Zoek je testimonials van meer objectieve bronnen? Loop dan binnen bij één van de panden. Daar vind je altijd wel iemand die openstaat voor een praatje.

brandmovie.

Ook wij hebben een brandmovie laten maken waarin, zoals het hoort, de woorden ‘inspirerend’, ‘community’ en ‘energie’ in terugkomen. En nog een stuk of 5 à 10 buzzwords die tegenwoordig lekker klinken.

Wat wel belangrijk is? Dat je je nooit hoeft te vervelen bij B. Zorg dat je je werk doet, maar vergeet niet dat 8 uur zitten niemand goed doet. Dat een rondje lopen, potje padellen, een afspraak bij de fysio of koffie met een collega soms meer inspiratie brengt dan de meeste meetings.

Huren bij B. betekent dat je nooit ver hoeft te lopen voor nieuwe inspiratie of energie. Of het door de 100.000 eventbezoekers komt die hier jaarlijks rondlopen, de mogelijkheid om je call op het dakterras te doen of de pt-les die je aan het einde van de dag plant. Je zoekt zelf wat voor jou werkt.

 

waarom we doen wat we doen.

Hieronder hebben we het nog beter verwoord, al zeggen we het zelf. In het Engels, want de Nederlandse vertaling klinkt nooit zo lekker als het Engelse origineel.

What do early-morning workouts, late-night drinks, showers, and toilets have in common?

Right, they’re all places where our minds present us with brainfarts, eureka moments, and groundbreaking ideas. Staring at a screen doesn’t help our brains put the pieces of the puzzle together, nor will it provide us with new perspectives. Our brains need vibes, physical movement, laughter, relaxation, and other people’s ideas to work at their best.

We’re here to stimulate minds by turning distractions into work, making work a place you want to be instead of having to be. We’re not just a workspace; we’re a space you love to be, where you happen to work. Because we believe that work is better when it doesn’t feel like work.

een stad in een gebouw.

“Als het gebouw niet in de stad staat, moeten we een stad in een gebouw creëren.” klonken de woorden van de B. oprichters. En ondanks dat de Riekerpolder in de laatste 10 jaar onherkenbaar is veranderd, blijft B. de stad in een gebouw.

Hieronder zie je waar je je dag mee kunt vullen. En heb je dat allemaal afgestreept? Dan wordt het tijd om je buren te leren kennen. En de rest van de community. Want bij B. raak je nooit uitgekeken.

nog niet uitgekeken?

kantoren.

van 20m2 tot 1.400m2, wat past bij jullie bedrijf?

cowork.

word jij onderdeel van de B. community?

events & meetings.

industriële evenementenlocatie.

sport & horeca.

padel, gym en rooftop restaurant.